Lotte van der Zouwen

Naam: Lotte van der Zouwen
In dienst bij Yoi sinds: 2018
Expertisegebieden: Angsten, Selectief mutisme, Somberheid, Hoogbegaafdheid, Lichaamsgericht werken, Acceptance- en Commitmenttherapie (ACT)
Motto: Ik wil kinderen leren om contact te maken met zichzelf en hun, soms pijnlijke, gevoelens om van hieruit te kunnen groeien in verbinding met hun omgeving. ‘Feel it to heal it’.

Inmiddels werk ik al wat jaren met veel plezier bij Yoi. Ik ben hier begonnen in de functie van stagiaire Orthopedagogiek, waarin ik heb geleerd om de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan, in de orthopedagogische praktijk in te zetten. Na mijn stage mocht ik blijven werken bij Yoi als orthopedagoog, iets waar ik nog altijd erg blij mee en dankbaar voor ben.

U kunt mij op verschillende plekken binnen Yoi tegenkomen. Als orthopedagoog voer ik intakegesprekken binnen de praktijk en ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van diagnostische onderzoeken, bijvoorbeeld gericht op vragen rondom hoogbegaafdheid, autisme of sociaal-emotionele problemen (angsten, depressies). Bij deze onderzoeken werk ik handelingsgericht. Ik kijk niet alleen naar wat er mogelijk aan de hand is met een kind of jongere, maar bovenal naar wat hij/zij nodig heeft om (weer) optimaal te functioneren; thuis, op school en in andere settingen. Hieruit voortvloeiend bied ik binnen Yoi tevens begeleidingen en behandelingen aan kinderen en jongeren, en geef ik adviezen aan ouders en/of leerkrachten. Momenteel werk ik vooral veel met kinderen met selectief mutisme, een angststoornis waardoor praten in bepaalde situaties niet lukt. Dit is een prachtige doelgroep om behandeling aan te bieden, en geeft me veel voldoening.

Al vanaf jonge leeftijd wist ik dat ik later met kinderen wilde gaan werken, en dan het liefste in de zorg. Toen ik op de middelbare school voor het eerst hoorde over de studie Orthopedagogiek, was ik er eigenlijk direct van overtuigd dat dit de studie voor mij zou zijn waarin ik mijn passie voor het werken met kinderen en werken in de zorg kan combineren. Nog altijd ben ik erg blij met mijn studiekeuze.

Kenmerkend voor mij zijn mijn ambitie, passie, inlevingsvermogen en benaderbaarheid. Deze eigenschappen wil ik graag inzetten in mijn werk als orthopedagoog. Ik vind het belangrijk om mezelf voortdurend te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen mijn vakgebied. Ik doe mijn werk met veel passie en plezier en wil graag mijn steentje bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen, wanneer het (even) niet zo lekker loopt of wanneer er vragen bestaan over hoe een kind zich ontwikkelt. Hierbij vind ik het belangrijk om in het werken met kinderen/jongeren en hun ouders vooral ook te kijken naar wat goed gaat, ondanks eventuele problemen in de ontwikkeling. In mijn eigen leven heb ik ervaren dat een probleemloze ontwikkeling helemaal niet vanzelfsprekend is, maar dat er desondanks ook nog veel dingen wél goed kunnen gaan en dat het van belang is om dit in te zien. Dit vind ik een belangrijke les en wil ik graag meenemen in mijn functioneren als orthopedagoog.

Wellicht tot ziens bij Yoi! Ik help u en uw kind graag verder.

Top