Romy van Wouwe

Naam: Romy van Wouwe
In dienst bij Yoi sinds: 2020
Expertisegebieden: Angst (waaronder Selectief mutisme en faalangst), Creatieve Therapie, Zelfbeeld en Zelfvertrouwen, Hoogsensitiviteit en Acceptance and Commitment Therapie (ACT)
Motto: Ik wil kinderen helpen hun eigen persoon te worden.

Ik wil een stukje schrijven dat tijdloos is. Een stukje wat altijd kan worden gelezen, ongeacht wanneer deze geschreven is. Mijn leeftijd is niet tijdloos, over een jaar ben ik weer wat ouder. Mijn doelen zijn ook niet tijdloos, die veranderen met de tijd. Wel kan ik schrijven over een stukje geschiedenis, dat wat al gebeurd is, dat blijft. Ook kan ik schrijven over mijn waarden; wat is voor mij belangrijk en waarvan ga ik ‘aan’? Daarbij hoort automatisch ook een stukje over mijn waarden omtrent mijn werk. Hopelijk kennen jullie mij na onderstaand stukje een beetje beter.

Als klein meisje was ik verlegen. Ik schuilde achter mijn moeder als er een vreemde langs kwam, en ik durfde geen stukje worst aan te nemen bij de slager. Op de voorgrond treden deed ik nooit, en als het toch moest (tijdens verjaardagen), werd mijn hoofd zo rood als een tomaat. Ik vond het verschrikkelijk. Op school viel ik niet op. Ik deed het ‘gewoon goed’. Ik voelde me echter niet gezien. Er zijn enkele leerkrachten geweest die mij wel zagen. Door deze leerkrachten voelde ik mij wel gezien, zij gaven mij het gevoel dat ik goed was zoals ik was. In mijn ontwikkeling was dit zichtbaar doordat ik groeide. Ik liet meer van mezelf zien en ontwikkelde meer zelfvertrouwen. Dit stimuleerde mij om buiten mijn comfortzone te stappen. Ook al wist ik als kind niet dat ik dat deed, zie ik nu duidelijk dat ik toen stapje voor stapje, mezelf aan het ontwikkelen was. Ongeacht mijn rode hoofd, durf ik toch mijn woordje te doen.

Buiten je comfort zone stappen is ook belangrijk voor ontwikkeling. Soms zijn dit hele kleine stapjes, maar soms juist grotere. Hoewel ik het vaak spannend vind, ga ik hiervan wel ´aan´. Ik houd van avontuur en mezelf ontwikkelen. Ik ben ook leergierig. Als er aan mij gevraagd wordt: wat wil jij bijdragen? Waar ben jij goed in? Is mijn standaard antwoord: meedenken. Laat mij maar meedenken! Mijn hoofd gaat aan, ik krijg daar energie van. Heb ik altijd alle antwoorden? Waarschijnlijk niet. Wel stel ik vaak vragen, realistische vragen. Vragen die er vaak voor zorgen dat we tot oplossingen komen. Ik ben geïnteresseerd en open-minded van aard.

Wat van bovenstaande zet ik nu eigenlijk in tijdens begeleidingen/behandelingen? Eigenlijk álles! Het allerbelangrijkste vind ik dat kinderen, jongeren, maar ook ouders zich gezien voelen. Ik sta naast je, en bij mij mag jij jezelf zijn. Een goede relatie opbouwen is voor mij dus erg belangrijk. Deze relatie geef ik vorm door middel van warmte (betrokken, openheid en luisterend oor), authenticiteit (iedereen mag zichzelf zijn), eigenaarschap (betrekken bij het proces, autonoom laten voelen) en waar nodig wat humor. Vanuit de veiligheid in de pedagogische relatie, kunnen jeugdigen groeien in hun ontwikkeling. Soms door even een stap buiten de comfortzone te zetten en hierdoor te ervaren dat zij dit zelfstandig kunnen.

Ik help je graag buiten jouw comfortzone te stappen, door te luisteren, mee te denken en naast je te staan wanneer je de stap waagt.

Top